Kiss Bálint Református Általános Iskola - Szentes

látnivalók Szentesen

Kiss Bálint Református Általános Iskola - Szentes

align=left Az ősi iskola körülbelül a mai járásbiróság helyén állt, ahol már 1700-ban volt tanítás. Az iskolát a református egyház tartotta fenn. 1748-ban az akkori protestánsokat sújtó rendeletek miatt az iskola épületét átadják a katolikusoknak, és ideiglenesen a mai iskola helyén levő városháza épületébe költöznek.

1803-ban új iskola építését kezdik meg, amelynek épülete 125 évig áll. Az iskola épülete a következő század elejére már szükösnek bizonyul. A fejlődő városban az elavult iskola újjáépítése fontos feladattá vált. Az egyház vezetőinek egy csoportja a régi épület kibővítését javasolja. Az egyház azonban államsegélyt csak új épület felépítése esetén kap.

A formájára nézve ékes, a bennlakókra nézve egészséges" iskola alapkövét 1928. október 31-én, a reformáció napján helyezték el. A kész épületet 1929. október 31-én adják át.

A II. világháború alatt a tanítás színvonala állandóan csökken. 1948. június 16-án az országgyülés elfogadta az államosításról szóló törvényt. Az iskola 1961-től ismét koedukálttá válik. Annak ellenére, hogy az épület szüknek bizonyul, az iskola mégis terjeszkedik. Ezekben az években szakmunkásképzés is folyik az iskola falain belül.

Az iskolát a szentesi református egyházközségek 1991-ben igényelték vissza, s 1993. júniusában meg is történt a tulajdonosváltozás. Az első évek kezdeti bizonytalansága után, az iskola vezetésében történt változások hatására az iskola látványos eredményeket elérve fejlődésnek indult. Folyamatosan növekvő tanulólétszám, versenysikerek, kiemelkedõ sporteredmények mutatják az intézmény mindennapjaiban is megmutatkozó felpezsdülést.
Település ismertető
  • Szentes

    Szentes város Magyarország dél-alföldi régiójában, azon belül Csongrád megyében, a Tisza és a Hármas-Körös...

Szállások Szentesen



és környékén